Странице

субота, 4. мај 2013.

Прича о Бори Живковићу

Враћам се кући аутом, а на једној од италијанских радио станица које се аутоматски смењују сваки пут кад прођем кроз тунел, засечем оштру кривину или прођем кроз подвожњак почиње прича о "Србину Бори Живковићу, уреднику блогова на сајту часописа Scientific American, који је један од организатора конференције ScienceOnline, на којој се сваке године у такозваном Троуглу (Triangle Area) окупљају научници, блогери из области науке и њихови читаоци у циљу размене информација, искустава и личног упознавања."

"У овом троуглу је практично највећа концентрација доктора наука на свету", говори водитељка с нескривеним ентузијазмом. Водитељ потврђује и наставља да говори о конференцији, а ја у себи понављам 'Бора Живковић, ScienceOnline'... остало ми је још пар минута до паркинга. Запамтио сам.

Под утиском сам изјаве да се на једном месту, у Новом свету, налази највећа концентрација научних умова целог света. О чему ли причају? Да ли је све прожето дозом мистерије као у серији Досије X? Да ли се иде и преко руба знаности, као у истоименој серији (Fringe) коју тренутно гледам свако вече пред спавање? Осећам пријатно струјање напетости и припадности целом спектаклу: један од организатора свега је мој земљак!

Вадим телефон из џепа и уписујем напомену у нотес: Бора Живковић, ScienceOnline

Ко је Бора Живковић?


Пре него што сам Бора одговори на ово питање, одрадио сам свој домаћи задатак и прочитао изузетни интервју који је са њим урадио Антон Зајкер (Anton Zuiker).


Бора Живковић на делу
Београђанин

Бора се родио у Београду. Све остало је историја.

Док сам читао његову краћу биографију, пажњу су ми привукле његове студије на Државном универзитету Северне Каролине. Наиме, Бора је студирао како мозак птице мери време у току дана и време у току године. Не могу да одолим утиску да је Бора сличан лику Богдана из романа Горана Петровића "Опсада цркве Светог Спаса", дечака зачетог у сну византијске царице Филипе и рођеног у јави 20. века у Београду. Богдан је знао све о птицама, а време је приказано као релативна категорија.

Лингвиста: Да ли сте прочитали "Опсаду цркве Светог Спаса" и да ли вам се ово поређење чини умесним?

Бора: Нисам прочитао ту књигу, али ако мислите да је поређење на месту - у реду.

Антиауторитаран

Једна од важних људских карактеристика Боре Живковића је и та да се не мири са ауторитетима који су институционализовани, који долазе рођењем или су наметнути. Човек који верује у суштинску доброту човека и поштовање по заслугама - јер сви људи су рођени једнаки, као и у вредан рад којим се поштовање зарађује.

Блоготац

Будући да је циљеве своје каријере са личних преусмерио на опште и да несебично даје шансу људима који почињу да се баве писањем чланака на својим научним блоговима (или у оквиру сопственог или националних блогова), Бора је утро пут многим успешним блогерима из области науке и заузврат добио титулу Блогоца, односно Blogfather. Аутор је блога A Blog Around the Clock.

Лингвиста: Да ли сарађујете са неким од српских научних блогера?

Бора: Ми имамо врло мало блогера у Србији - у контакту сам са неколико научника, новинара и блогера из Србије, као и из Хрватске и Словеније. 

Да ли одржавате контакте са српским научним институцијама и научницима?

Бора: Полако ступам у контакт са организацијама као што су Центар за промоцију науке, Елементаријум...

Посматрач и ткач

Даноноћно је на мрежи и као ткач њених садржаја и као посматрач шире слике и начина на који људи користе интернет. Пројекат ScienceOnline један је од многих који промовишу ширење научних садржаја на мрежи. Уз овај, у свету се организује и велики број сличних манифестација, као и праћење конференција уживо - тзв. Watch Party. Једна таква је по први пут организована почетком 2013. године у Србији у Галерији науке и технике САНУ и у Центру за промоцију науке.


Бора Живковић - ScienceOnline

Бора је укључен и у прављење годишње антологије најбољих чланака из области науке на блогу у оквиру пројекта Отворена лабораторија (Open Laboratory), пројекат ScienceSeeker (више од 1.200 научних блогова широм света је сортирано на овој платформи према категоријама), Science Studio (колекција најбољих научних подкаста и медија) и многе друге. 

Србин, Американац и држављанин Света

Прву половину свог живота сте провели у Србији, а другу половину у Америци. Путовања по свету сигурно нису мањкала. Имате и двоје деце.

Желим да вам поставим неколико питања одједном, али прво од њих је лингвистичке природе:

Лингвиста: Да ли сте децу научили српском језику?

Бора: Деца су била једном у Србији, 2011-те и једва нешто намуцкују две-три речи.

Лингвиста: Шта вам највише недостаје из Србије?

Бора: Као и свима, најснажнији елементи носталгије су музика и храна :-)

Остатак овог интервјуа, као и одговоре на додатна питања на која Бора тренутно није могао да одговори због путовања, објавићу другом приликом. Без обзира што тема овог чланка није уско везана за лингвистику, верујем да с времена на време није лоше направити излет у релативно непознато. Све добија већи смисао, бар за мене, када се сетим да сам пре него што ћу се одлучити на студије језика био задивљен физиком и хемијом (негде у осмом разреду сам направио Теслин трансформатор, а имао сам и малу хемијску лабораторију). Наде да ћу постати ЕТФ-овац ми је у трећој години гимназије разбио фантастични професор физике задацима који су у себи комбиновали коси хитац са термодинамиком - прву и другу годину (за које сам био убеђен да су "два света различита". Схватио сам да сам доста пропустио у међувремену...

Нема коментара:

Постави коментар