Странице

понедељак, 31. децембар 2012.

Срећна Нова година!

Желим вам пуно успеха у раду у 2013. години и да технологија ради за вас!

Док трају празници и док се одмарате од обавеза, погледајте и неке од занимљивих ресурса који су вам на располагању. Неки су бесплатни, а други се наплаћују.

Да ли сте чули за "лингви"? Изузетан сајт који омогућава претрагу термина у контексту. Највише користи онима који преводе у језичким паровима великих европских језика: енглеском, немачком, шпанском, француском и португалском. Реч или фразу коју унесете у поље за претрагу, систем претражује у корпусу већ преведених докумената у комбинацији са речницима датог језичког пара.

Ако радите са документима у ПДФ формату, од помоћи за обраду текста и његову припрему за превођење у неком од алата преводилачког окружења након препознавања истог у алату за OCR (ен. Optical Character Recognition), може вам помоћи CodeZapper. Овај програм је направио Дејв Тарнер, а представља један од обавезних алата у арсеналу стручних преводилаца широм света. За преузимање истог, потребно је издвојити 20 евра.

С друге стране, један од многих бесплатних алата за конвертовање ваших докумената у ПДФ можете преузети овде. За коришћење бесплатне верзије морате истрпети пар реклама сваки пут када правите ПДФ документ. У супротном, постоји и опција која се плаћа и рекламе су прошлост.

Ако никада раније нисте користили неки од преводилачких алата, не знате шта су или се бринете у који од њих да инвестирате, пробајте са бесплатним алатом Омега Т. Сада више нема изговора.

По завршетку рада на преводу, када је потребно извршити финалну контролу и уверити се да је посао ваљано урађен, на располагању су вам интегрисани или одвојени програми за осигурање квалитета. Један од најбољих јесте програм компаније ApSIC - Xbench. Недавно је решила да почне да наплаћује за свој софтвер и објавила је верзију бета, а на новом сајту компаније можете прочитати више о плановима. Верзија ApSIC Xbench 2.9 је и даље бесплатна и то ће и остати, док се верзија 3.0 плаћа.

Још један од софтвера за осигурање квалитета је и бесплатни алат CheckMate. Лично сам задовољан интегрисаним модулом за осигурање квалитета у програму memoQ који највише користим, али свакако - ови специјализовани алати садрже и неке додатне опције.

Надам се да је бар нека од горе наведених алатки нова за вас и да ће вам помоћи у раду у Новој години, на лично и на задовољство ваших клијената.

Још једном вам желим срећне Новогодишње и Божићне празнике и успех у 2013. години!

1 коментар:

  1. Ja za konvertovanje u PDF koristim OpenOffice/LibreOffice...Već je instaliran na kompjuteru da bih mogla da koristim OmegaT i čini mi se da su PDF koje pravi odlični.

    ОдговориИзбриши